Tartaletki - kruche babeczki z owocami - składniki
- Ciasto: 20 dag mąki pszennej
- 10 dag schłodzonego masła
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli Nadzienie: 1 budyń waniliowy
- 450 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 40 dag dowolnych owoców jagodowych (jagody maliny truskawki jeżyny)
Tartaletki - kruche babeczki z owocami - sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykryj kruche ciasto w foremkach i obciąż warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Wysyp groch (możesz zachować go do pieczenia następnych ciastek), usuń papier, a tartaletki wystudź i wyjmij z foremek. Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę. Przykryj folią (inaczej utworzy się nieapetyczny kożuch) i odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem i udekoruj owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz