Zupa ogórkowa z ziemniakami - składniki
- 50 dag ogórków kiszonych
- 4 marchewki 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 por
- kilka ziemniaków
- 2 l bulionu z kostki
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- przyprawa do zup
- 1 czubata łyżka mąki
- 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
- masło lub olej do smażenia
- koperek lub natka
Zupa ogórkowa z ziemniakami - sposób przygotowania
Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodaj listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a potem włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzej na patelni trochę masła lub oleju. Wrzuć grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmaż je, stale mieszając. Bulion przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz