piątek, 30 września 2011

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami


Zupa ogórkowa z ziemniakami - składniki
  • 50 dag ogórków kiszonych
  • 4 marchewki 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por
  • kilka ziemniaków
  • 2 l bulionu z kostki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • przyprawa do zup
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
  • masło lub olej do smażenia
  • koperek lub natka
Zupa ogórkowa z ziemniakami - sposób przygotowania
Zagotuj bulion, dodaj pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodaj listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a potem włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzej na patelni trochę masła lub oleju. Wrzuć grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmaż je, stale mieszając. Bulion przypraw do smaku, dodaj ogórki, a gdy zupa się ponownie zagotuje, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką (jeśli nie chcesz, nie musisz dodawać mąki). Wymieszaj, pogotuj jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posyp zupę posiekaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz