Naleśniki piwne z jabłkami - składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 szklanki ciemnego piwa
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki masła do smażenia
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- 4 jabłka
- 3 łyżki masła
- 3 łyżeczki cukru
Naleśniki piwne z jabłkami - sposób przygotowania
Zrób ciasto: mąkę połącz z solą, cukrem i cynamonem. Żółtka ubij z połową piwa i porcjami dodawaj do mąki, mieszając. Wlej stopione masło i resztę piwa, wymieszaj z pianą z białek. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Jabłka obierz, pokrój na kawałki, oczyść z gniazd nasiennych i obsmaż na maśle. Dodaj cukier i smaż 2-3 minuty, mieszając. Gorącą patelnię wysmaruj masłem. Porcje ciasta wlewaj na patelnię, układaj po kilka kawałków jabłek i smaż z obu stron. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i polej syropem jabłkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz