piątek, 30 września 2011

Naleśniki piwne z jabłkami

Naleśniki piwne z jabłkami


Naleśniki piwne z jabłkami - składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 szklanki ciemnego piwa
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki masła do smażenia
  • cukier puder do posypania

    Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki cukru
Naleśniki piwne z jabłkami - sposób przygotowania
Zrób ciasto: mąkę połącz z solą, cukrem i cynamonem. Żółtka ubij z połową piwa i porcjami dodawaj do mąki, mieszając. Wlej stopione masło i resztę piwa, wymieszaj z pianą z białek. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Jabłka obierz, pokrój na kawałki, oczyść z gniazd nasiennych i obsmaż na maśle. Dodaj cukier i smaż 2-3 minuty, mieszając. Gorącą patelnię wysmaruj masłem. Porcje ciasta wlewaj na patelnię, układaj po kilka kawałków jabłek i smaż z obu stron. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i polej syropem jabłkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz