Pierogi z jagodami - składniki
- Ciasto na pierogi: 35 dag mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- sól
oraz: 60 dag jagód lub malin
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- masło do polania
- 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc.
- odrobina wanilii lub cukru waniliowego
Pierogi z jagodami - sposób przygotowania
Zagnieć elastyczne ciasto na pierogi. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi pierogów. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Pierogi wyjmij i polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz