środa, 28 września 2011

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami - składniki
  • Ciasto na pierogi: 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól 

    oraz: 60 dag jagód lub malin
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
  • masło do polania
  • 1 szklanka dobrej śmietany 36-proc.
  • odrobina wanilii lub cukru waniliowego
Pierogi z jagodami - sposób przygotowania
Zagnieć elastyczne ciasto na pierogi. Owoce wymieszaj z cukrem, dodaj cynamon do smaku, odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układaj owoce, sklejaj brzegi pierogów. Pierogi wrzucaj do osolonej wody, gotuj pod przykryciem, aż wypłyną. Wtedy odkryj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Pierogi wyjmij i polej masłem. Ubij na półsztywno śmietanę z wanilią, podawaj do pierogów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz