środa, 28 września 2011

Świeżutki lin w piwie

Świeżutki lin w piwie

Świeżutki lin w piwie - składniki
  • 1
  • 2 kg lina
  • 3/4 l piwa
  • 10 dag masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • przyprawa do ryb (lub 2 goździki i 1 liść laurowy)
  • sól
Świeżutki lin w piwie - sposób przygotowania
Świeżo złowionego lina oczyść, spraw i pokrój na kawałki. Lekko posól, oprósz przyprawą do ryb albo mieszanką zmiażdżonych goździków i pokruszonego liścia laurowego. Przełóż do rondelka i zalej piwem. Dodaj masło roztarte z mąką i gotuj 10 minut na małym ogniu, uważając, aby ryba się nie rozgotowała. Ugotowanego podziel na porcje, przełóż na talerze, polej sosem wytworzonym podczas gotowania. Podawaj z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz