środa, 28 września 2011

Gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami

Gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami

Gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami - składniki
  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 1 kostka warzywna
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 l wody
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • 6 twardych gruszek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • listki bazylii lub borówki do dekoracji
Gruszki nadziewane orzechowymi wątróbkami - sposób przygotowania
Opłukane wątróbki wkładamy do garnka, dodajemy kostkę warzywną, ziele angielskie i listek laurowy, zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy 20 minut. Zostawiamy w wodzie do wystygnięcia. Wątróbkę odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy orzechy, suszone zioła, wino i posiekaną oraz podsmażoną na oliwie cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka rozkłócamy i dodajemy do farszu, mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Gruszki kroimy na pół i wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. Każdą z połówek nadziewamy obficie farszem. Blachę do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na niej gruszki. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180°C. Serwujemy ciepłe, przybrane posiekaną bazylią lub borówkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz