Chłodnik kurpiowski - składniki
- 2-3 buraki
- 3 jajka
- 1 ogórek wężowy
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Chłodnik kurpiowski - sposób przygotowania
Dokładnie wyszoruj buraki i ugotuj je (lub upiecz) w łupinkach. Pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na ósemki. Ogórka umyj, pokrój w kostkę (nie obieraj). Wymieszaj śmietanę z kefirem lub zsiadłym mlekiem, przypraw sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek, buraczki oraz ogórki. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj z cząstkami jajek na twardo. Przed podaniem możesz wrzucić do każdej porcji chłodnika kostkę lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz