piątek, 30 września 2011

Chłodnik kurpiowski

Chłodnik kurpiowski

Chłodnik kurpiowski - składniki
  • 2-3 buraki
  • 3 jajka
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz
Chłodnik kurpiowski - sposób przygotowania
Dokładnie wyszoruj buraki i ugotuj je (lub upiecz) w łupinkach. Pokrój w paseczki. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, pokrój na ósemki. Ogórka umyj, pokrój w kostkę (nie obieraj). Wymieszaj śmietanę z kefirem lub zsiadłym mlekiem, przypraw sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, dodaj posiekany szczypiorek, buraczki oraz ogórki. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki. Podawaj z cząstkami jajek na twardo. Przed podaniem możesz wrzucić do każdej porcji chłodnika kostkę lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz