piątek, 30 września 2011

Rafaello z białą czekoladą

Rafaello z białą czekoladą

Rafaello z białą czekoladą - składniki
  • Biszkopt do rafaello:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa do rafaello:
  • 1/2 litra śmietany kremówki (30 %)
  • 1 biała czekolada
  • wiórki kokosowe (ok 150-200 gram)
  • 1/4 kostki margaryny
Rafaello z białą czekoladą - sposób przygotowania
Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić.Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok 150 gram)oraz połowę ubitej śmietany.Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rafaello zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.Wszyscy, którzy próbują tego ciasta są zachwyceni:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz