
Rafaello z białą czekoladą - składniki
- Biszkopt do rafaello:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa do rafaello:
- 1/2 litra śmietany kremówki (30 %)
- 1 biała czekolada
- wiórki kokosowe (ok 150-200 gram)
- 1/4 kostki margaryny
Rafaello z białą czekoladą - sposób przygotowania
Upiec biszkopt, po upieczeniu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta). Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia. Drugą połowę śmietany ubić.Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok 150 gram)oraz połowę ubitej śmietany.Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto rafaello zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze.Wszyscy, którzy próbują tego ciasta są zachwyceni:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz