piątek, 30 września 2011

Sałatka wybitnie aromatyczna

Sałatka wybitnie aromatyczna

Sałatka wybitnie aromatyczna - składniki
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 4 średnie cukinie pokrojone w ukośne plasterki o grubości 1 cm
  • 2 cebule pokrojone w dość cienkie cząstki
  • 4 duże
  • zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 kawałek cynamonu złamany na połowę
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
  • 40 dag pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
  • po 2 łyżki posiekanej natki i mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sałatka wybitnie aromatyczna - sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz