Sałatka wybitnie aromatyczna - składniki
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 4 średnie cukinie pokrojone w ukośne plasterki o grubości 1 cm
- 2 cebule pokrojone w dość cienkie cząstki
- 4 duże
- zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 kawałek cynamonu złamany na połowę
- 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
- 40 dag pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- po 2 łyżki posiekanej natki i mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sałatka wybitnie aromatyczna - sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz