
Knedle z makiem i owocowym sosem - składniki
- Ciasto: 125 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g drożdży
- 250 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- Nadzienie: 80 g maku
- 10 g cukru
- 20 g masła
- 1 żółtko
- Sos: 250 g owoców suszonych
- 250 ml czerwonego wina
- 1 laska cynamonu
- 1 paczka cukru waniliowego
- 30 g cukru
- 1 goździk
- pół litra wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Knedle z makiem i owocowym sosem - sposób przygotowania
Robimy ciasto. Mleko podgrzewamy z 1 łyżeczką cukru. Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 50 g rozpuszczonego masła, cukier (trochę pozostawiamy) i szczyptę soli. Łączymy z drożdżami, wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie mak mieszamy z cukrem, masłem i żółtkiem. Gdy ciasto podrośnie, formujemy z niego knedlowe kulki, lekko je spłaszczamy ręką, w środku każdej układamy łyżką porcję makowego nadzienia i dobrze zlepiamy, tak aby znowu powstała zgrabna kulka. Nakrywamy knedle ściereczką na kolejne 20 minut. Do garnka (z dobrze przylegającą pokrywką) wlewamy wodę – na wysokość 1 cm. Dodajemy 30 g masła, szczyptę soli, resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Układamy wyrośnięte knedle w garnku i pod przykryciem (na średnim ogniu) ok. 10-16 minut podgrzewamy. Wyjmujemy na talerz. Robimy sos. Mieszankę suszonych owoców przez godzinę moczymy w czerwonym winie. Następnie zagotowujemy z laską cynamonu, cukrem waniliowym, cukrem, wrzucamy goździk, dolewamy pół litra wody. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z knedlami (sos możemy podać zimny albo ciepły).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz