środa, 28 września 2011

Knedle z makiem i owocowym sosem

Knedle z makiem i owocowym sosem

Knedle z makiem i owocowym sosem - składniki
  • Ciasto: 125 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie: 80 g maku
  • 10 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 żółtko
  • Sos: 250 g owoców suszonych
  • 250 ml czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 30 g cukru
  • 1 goździk
  • pół litra wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Knedle z makiem i owocowym sosem - sposób przygotowania
Robimy ciasto. Mleko podgrzewamy z 1 łyżeczką cukru. Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 50 g rozpuszczonego masła, cukier (trochę pozostawiamy) i szczyptę soli. Łączymy z drożdżami, wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie mak mieszamy z cukrem, masłem i żółtkiem. Gdy ciasto podrośnie, formujemy z niego knedlowe kulki, lekko je spłaszczamy ręką, w środku każdej układamy łyżką porcję makowego nadzienia i dobrze zlepiamy, tak aby znowu powstała zgrabna kulka. Nakrywamy knedle ściereczką na kolejne 20 minut. Do garnka (z dobrze przylegającą pokrywką) wlewamy wodę – na wysokość 1 cm. Dodajemy 30 g masła, szczyptę soli, resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Układamy wyrośnięte knedle w garnku i pod przykryciem (na średnim ogniu) ok. 10-16 minut podgrzewamy. Wyjmujemy na talerz. Robimy sos. Mieszankę suszonych owoców przez godzinę moczymy w czerwonym winie. Następnie zagotowujemy z laską cynamonu, cukrem waniliowym, cukrem, wrzucamy goździk, dolewamy pół litra wody. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z knedlami (sos możemy podać zimny albo ciepły).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz