
Królik w czekoladzie - składniki
- 1 cały sprawiony królik
- 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
- 5 dag smalcu (najlepiej gęsiego
- ale może także być wieprzowy)
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- mąka
oraz:
- 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- masło do smażenia
Królik w czekoladzie - sposób przygotowania
Królika pokrój na porcje. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj natkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec i dodaj do niego oliwę. Na gorący tłuszcz wkładaj kawałki króliczego mięsa i szybko obsmażaj z każdej strony. Oprósz mąką, smaż jeszcze chwilę, a potem dodaj marchewki i cebulę. Wlej wino, przykryj rondel, zmniejsz ogień. Duś około 10 minut, dodaj czekoladę, czosnek, natkę i listek laurowy. Przypraw do smaku pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj dalej około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie pokrój obrane ziemniaki w plasterki albo na cząstki i obsmaż je na maśle. Podawaj do królika. Dobrym dodatkiem są żurawiny lub borówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz