piątek, 30 września 2011

Królik w czekoladzie

Królik w czekoladzie

Królik w czekoladzie - składniki
  • 1 cały sprawiony królik
  • 1/2 tabliczki (5 dag) gorzkiej czekolady
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
  • 5 dag smalcu (najlepiej gęsiego
  • ale może także być wieprzowy)
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mąka 

    oraz:
  • 80 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach 
  •                                                                                                                                            masło do smażenia                                                                    
Królik w czekoladzie - sposób przygotowania
Królika pokrój na porcje. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj natkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec i dodaj do niego oliwę. Na gorący tłuszcz wkładaj kawałki króliczego mięsa i szybko obsmażaj z każdej strony. Oprósz mąką, smaż jeszcze chwilę, a potem dodaj marchewki i cebulę. Wlej wino, przykryj rondel, zmniejsz ogień. Duś około 10 minut, dodaj czekoladę, czosnek, natkę i listek laurowy. Przypraw do smaku pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj dalej około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie pokrój obrane ziemniaki w plasterki albo na cząstki i obsmaż je na maśle. Podawaj do królika. Dobrym dodatkiem są żurawiny lub borówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz