piątek, 30 września 2011

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Rolada z boczku - składniki
  • 1 kawałek surowego boczku (płat o wymiarach 30 x 30 cm)
  • 1 pęczek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • chińska przyprawa 'pięć smaków'
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 strączki kardamonu
  • 400 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2-3 łyżki masła
Rolada z boczku - sposób przygotowania
Boczek posyp tymiankiem i jak najściślej zwiń w rulon. Obwiąż bawełnianą nicią, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż (także na końcach) na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, posyp przyprawą ?Pięć smaków? i ponownie obsmaż przez 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Oczyszczone warzywa - por, marchewki, cebulę i seler naciowy - posiekaj na małe kawałki i obsmaż na oleju z dodatkiem tymianku. Warzywa ułóż na dnie naczynia (na chwilę wyjmując boczek), a na wierzchu umieść roladę. Dodaj pozostałe przyprawy, wino i bulion. Roladę piecz bez przykrycia 90-105 minut w temp. 180°C. Co 20 minut odwracaj mięso w brytfannie. Na koniec oblej je wytworzonym sosem i odstaw na pół godziny, żeby nieco przestygło. Ciepłe mięso zawiń w folię aluminiową i włóż na noc do lodówki. Sos z mięsa przecedź, przypraw i zmiksuj z warzywami. Zimny boczek pokrój w plastry, nie zdejmując folii. Plastry obsmaż na maśle, polej obficie sosem z warzyw i włóż do piekarnika na 6-7 minut. Podawaj z ziemniakami i kiszonymi ogórkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz