
Rolada z boczku - składniki
- 1 kawałek surowego boczku (płat o wymiarach 30 x 30 cm)
- 1 pęczek tymianku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- chińska przyprawa 'pięć smaków'
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 6 ziarenek pieprzu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 strączki kardamonu
- 400 ml czerwonego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki masła
Rolada z boczku - sposób przygotowania
Boczek posyp tymiankiem i jak najściślej zwiń w rulon. Obwiąż bawełnianą nicią, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż (także na końcach) na mocno rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, posyp przyprawą ?Pięć smaków? i ponownie obsmaż przez 2-3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Oczyszczone warzywa - por, marchewki, cebulę i seler naciowy - posiekaj na małe kawałki i obsmaż na oleju z dodatkiem tymianku. Warzywa ułóż na dnie naczynia (na chwilę wyjmując boczek), a na wierzchu umieść roladę. Dodaj pozostałe przyprawy, wino i bulion. Roladę piecz bez przykrycia 90-105 minut w temp. 180°C. Co 20 minut odwracaj mięso w brytfannie. Na koniec oblej je wytworzonym sosem i odstaw na pół godziny, żeby nieco przestygło. Ciepłe mięso zawiń w folię aluminiową i włóż na noc do lodówki. Sos z mięsa przecedź, przypraw i zmiksuj z warzywami. Zimny boczek pokrój w plastry, nie zdejmując folii. Plastry obsmaż na maśle, polej obficie sosem z warzyw i włóż do piekarnika na 6-7 minut. Podawaj z ziemniakami i kiszonymi ogórkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz