piątek, 30 września 2011

Zapiekanki wiśniowe

Zapiekanki wiśniowe

Zapiekanki wiśniowe - składniki
  • 60 dag wiśni bez pestek
  • 1 łyżka + 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki prażonych migdałów
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka pełnego mleka lub śmietany kremówki
  • 5 dag stopionego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego
  • cukier puder
  • masło do formy  



  • Zapiekanki wiśniowe - sposób przygotowania 

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C. Nasmaruj masłem żaroodporną formę. Wymieszaj wiśnie z łyżką cukru i mąką kukurydzianą, przełóż do przygotowanej formy. Zmiksuj mąkę z migdałami (migdały powinny być mocno rozdrobnione). Utrzyj jajka z solą i resztą cukru, wymieszaj z migdałową mąką, dodaj mleko, masło, skórkę cytrynową oraz oba olejki. Gdy powstanie gładka masa, polej nią wiśnie. Formę ustaw na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 50-55 minut, aż powierzchnia zrobi się rumiana. Przestudź, oprósz cukrem pudrem i podawaj na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz