
Pasztet cielęcy - składniki
- 1 kg łopatki cielęcej bez kości
- 25 dag wątróbki cielęcej
- 15 dag słoniny
- kajzerka
- 3 jaja
- ćwierć szklanki śmietanki 30-proc.
- łyżka smalcu
- sól
- pieprz
- Marynata:
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- cebula
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- Do przygotowania formy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
Pasztet cielęcy - sposób przygotowania
Warzywa korzeniowe obrać, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn, por i cebulę pokroić, dodać wino, wymieszać. Mięso opłukać, odsączyć, pokroić w dużą kostkę, łożyć do marynaty i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie usmażyć na smalcu mięso i czwartą część warzyw z marynaty, a potem dodać słoninę i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną w paski wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Bułkę namoczyć w śmietance i odcisnąć. Mięso ze słoniną i warzywami oraz wątróbką zemleć trzykrotnie, dodać bułkę, jajka, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Sos odparować tak, żeby zostało pół szklanki, wlać do masy, wymieszać. Formy do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą, wyrównać powierzchnię i piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawać z pieczywem, piklami i chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz