piątek, 30 września 2011

Czekoladowe kółka w cukrze-pudrze

Czekoladowe kółka w cukrze-pudrze


Czekoladowe kółka w cukrze-pudrze - składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
  • 20 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • olejek waniliowy
  • 15 dag posiekanej czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
  • 1 szklanka cukru pudru
Czekoladowe kółka w cukrze-pudrze - sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i kilka kropli olejku, ucieraj, aż składniki się połączą. Dodawaj po łyżce suche składniki, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wsyp czekoladę i orzechy, wymieszaj i włóż na 30 minut do lodówki. Z ciasta uformuj wałek, pokrój w plasterki (5-7 mm). Ciastka obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 8-10 minut w temp. 160°C, a potem ostrożnie zdejmij z blachy, przestudź i oprósz cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz