Czekoladowe kółka w cukrze-pudrze - składniki
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki kakao
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
- 20 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- olejek waniliowy
- 15 dag posiekanej czekolady deserowej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów lub migdałów
- 1 szklanka cukru pudru
Czekoladowe kółka w cukrze-pudrze - sposób przygotowania
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i kilka kropli olejku, ucieraj, aż składniki się połączą. Dodawaj po łyżce suche składniki, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wsyp czekoladę i orzechy, wymieszaj i włóż na 30 minut do lodówki. Z ciasta uformuj wałek, pokrój w plasterki (5-7 mm). Ciastka obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 8-10 minut w temp. 160°C, a potem ostrożnie zdejmij z blachy, przestudź i oprósz cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz