piątek, 30 września 2011

Semifreddo miodowe

Semifreddo miodowe

Semifreddo miodowe - składniki
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 10 dag miodu (+ jeszcze trochę do polania)
  • 300 ml gęstej śmietany tortowej (36-proc.)
  • 3 dag uprażonych orzeszków pinii
Semifreddo miodowe - sposób przygotowania
Wyściel małe miseczki (lub dużą formę) folią kuchenną. Utrzyj na parze jajko i żółtka z miodem. Zdejmij z ognia, gdy masa zrobi się kremowa i gęsta. Przestudź. Ubij śmietanę, delikatnie połącz ją z masą miodową. Napełnij foremki (lub formę), przykryj zwisającą folią. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny. Następnie wyjmij z foremek, przełóż na talerzyki i skrop miodem. Przed podaniem posyp orzeszkami pinii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz