Lody z prawdziwej czekolady - składniki
- 1/2 laski wanilii
- 35 dag grubo pokrojonej dobrej gorzkiej czekolady (co najmniej 60-proc.)
- 3.5 szklanki śmietany kremówki
- 3 duże jajka
- szczypta soli
Lody z prawdziwej czekolady - sposób przygotowania
Rozkrój wanilię wzdłuż na pół, wyjmij ziarenka ze środka, przełóż je do rondelka. Dodaj czekoladę i śmietanę kremówkę, ciągle mieszając, zagotuj na małym płomieniu. Zdejmij z ognia. Ubij jajka z solą i powolutku, ciągle ubijając, wlewaj gorącą czekoladową śmietanę. Powstałą masę ponownie przełóż do rondelka, gotuj na średnim ogniu 1-5 minut, stale mieszając drewnianą łyżką, aż do lekiego zgęstnienia. Przecedź przez gęste sitko do metalowej miseczki, wstaw do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudź, mieszając od czasu do czasu. Masę zamroź w maszynie do lodów lub przykryj, wstaw do zamrażalnika i pozostaw na 2-3 godziny (lub więcej), mieszając co 20 minut, aby lody były gładkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz