
Czekoladowe kokosanki - składniki
- 25 dag czekolady deserowej startej na grubej tarce
- 2 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1.5 szklanki wiórków kokosowych
Czekoladowe kokosanki - sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Wsyp do miseczki 18-20 dag czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna. Ostrożnie dodaj do niej stopioną czekoladę, wiórki kokosowe oraz pozostałą (startą) czekoladę. Delikatnie wymieszaj. Łyżeczką nakładaj porcje ciasta na obie blachy, zachowując odstępy pomiędzy kokosankami. Piecz ok. 20 minut, aż kokosanki będą chrupiące na wierzchu, a w środku jeszcze wilgotne. Możesz oblać je czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz