Ryba po grecku - składniki
- 1 spora ryba (pstrąg karp 1 kg dorsza)
- 2 cebule
- 10 marchewek
- koncentrat pomidorowy
- olej
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki bulionu wołowego
Ryba po grecku - sposób przygotowania
Oczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól je i przypraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (uwaga: olej nie powinien być zbyt gorący). Pokrój cebule w kostkę, przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchewki, duś do miękkości, podlewając od czasu do czasu łyżką bulionu, a w razie potrzeby olejem. Dodaj 1-2 spore łyżki koncentratu pomidorowego, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na półmisku ułóż kilka kawałków ryb, przykryj częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułóż ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Podawaj na zimno z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz