Polędwica z grzybami - składniki
- 1 kg polędwicy wołowej
- 40 dag małych podgrzybków
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- trochę sosu worcester
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki musztardy
- trochę mąki
- pieprz
- sól
Polędwica z grzybami - sposób przygotowania
Grzyby umyj, osącz i przekrój na pół. Przesmaż na łyżce masła, po czym duś pod przykryciem około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Mięso umyj, pokrój w plastry i przesmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj duszone grzybki, wino, sos worcester, koncentrat pomidorowy, musztardę, pieprz i sól. Duś razem około 5 minut. Sos zagęść mąką. Polędwicę można podawać z gruszkami glazurowanymi syropem z cukru lub miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz