środa, 28 września 2011

Polędwica z grzybami

Polędwica  z grzybami

Polędwica z grzybami - składniki
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 40 dag małych podgrzybków
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • trochę sosu worcester
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • trochę mąki
  • pieprz
  • sól
Polędwica z grzybami - sposób przygotowania
Grzyby umyj, osącz i przekrój na pół. Przesmaż na łyżce masła, po czym duś pod przykryciem około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Mięso umyj, pokrój w plastry i przesmaż na 2 łyżkach masła. Dodaj duszone grzybki, wino, sos worcester, koncentrat pomidorowy, musztardę, pieprz i sól. Duś razem około 5 minut. Sos zagęść mąką. Polędwicę można podawać z gruszkami glazurowanymi syropem z cukru lub miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz