piątek, 30 września 2011

Tort z czekoladowego biszkoptu

Tort z czekoladowego biszkoptu

Tort z czekoladowego biszkoptu - składniki
  • Biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 6 dag kakao
  • masło i mąka do formy 
    Krem czekoladowy:
  • 15 dag gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
  • 225 ml śmietany (36-proc.)
    Krem kawowy:
  • 15 dag śmietany (36-proc.)
  • 2-3 dag cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 g żelatyny
    Do dekoracji:
  • ciemna i biała polewa czekoladowa
Tort z czekoladowego biszkoptu - sposób przygotowania
Zrób biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę i połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z kakao, przesiej i delikatnie dodaj do piany. Ciastem napełnij wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę (o średnicy 20 cm). Piecz 40 minut w temp. 170°C. Ostudzony biszkopt pokrój na 4 krążki. Ugotuj syrop z wody i cukru, dodaj kawę i rum. Zimnym syropem nasącz krążki biszkoptowe. Zrób krem czekoladowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ubij śmietanę i wymieszaj ją z przestudzoną czekoladą. Zrób krem kawowy: ubij śmietanę z cukrem i kawą, połącz ją z rozpuszczoną żelatyną. Złóż tort: pierwszy krążek biszkoptu posmaruj połową kremu czekoladowego. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj kremem kawowym. Przykryj trzecim krążkiem, a ten z kolei posmaruj resztą kremu czekoladowego. Połóż czwarty krążek. Gotowy tort pokryj ciemną polewą czekoladową i udekoruj białą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz