
Strudel makowy - składniki
- 12 dkg cukru
- 8 żółtek
- 4 białka
- wanilja
- 8 dkg migdałów w łupinie
- 8 dkg maku
- 4 dkg mąki. Do posmarowania blachy: 2 dkg masła. Na nadzienie: 1/8 ltr miodu
- 6 dkg migdałów
- 3 dkg piernika. Do glazurowania: 2 białka
- 6 dkg cukru
- 3 dkg migdałów
Strudel makowy - sposób przygotowania
Utrzeć żółtka z cukrem i wanilją, dodać utarty mak, mąkę i siekane z łupiną migdały, wkońcu zmieszać lekko z bitą pianą, rozciągnąć na posmarowaną blachę na 1/2 palca grubości, piec w piecu, bacząc, by nie wysuszyć. Po upieczeniu posmarować powierzchnię lekko zrumienionym miodem, posypać cienko poszatkowanemi migdałami bez łupin i utartym piernikiem, zwinąć jak strudel, póki gorący, aby nie pokruszył się, zawinąć w serwetę na kilka minut, poczem ponownie położyć na blachę, nałożyć z wierzchu ubitą z cukrem pianą, posypać posiekanemi migdałami i zasuszyć w piecu. Krajać w ukośne kawałki. (Oryginalny styl oraz pisownia zachowana z książki "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu" Autorka: MARJA DISSLOWA, b. dyrektorka lwowskiej szkoły gospodarstwa domowego. Wyd. Polskie R. Wegnera)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz