piątek, 23 września 2011

Świąteczny piernik wileński

Świąteczny piernik wileński

Świąteczny piernik wileński - składniki
  • 3 szklanki mąki żytniej
  • 2/3 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • mała torebka proszku do pieczenia
  • 5 dag rodzynek
  • 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli.
  • Do formy: łyżka margaryny
  • łyżka bułki tartej
Świąteczny piernik wileński - sposób przygotowania
Rodzynki umyć, osuszyć i oprószyć mąką pszenną. Mąkę żytnią lekko zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając. Miód podgrzać. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, wlać płynny miód, ubite jajka oraz rum, wymieszać i wyrobić. Dodać rodzynki, orzechy i wymieszać. Brytfannę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piernik najlepszy jest kilka dni po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz