Świąteczny piernik wileński - składniki
- 3 szklanki mąki żytniej
- 2/3 szklanki miodu
- 2 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- mała torebka proszku do pieczenia
- 5 dag rodzynek
- 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- łyżka mąki pszennej
- szczypta soli.
- Do formy: łyżka margaryny
- łyżka bułki tartej
Świąteczny piernik wileński - sposób przygotowania
Rodzynki umyć, osuszyć i oprószyć mąką pszenną. Mąkę żytnią lekko zrumienić na suchej patelni, cały czas mieszając. Miód podgrzać. Jajka zmiksować z cukrem pudrem. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników, wlać płynny miód, ubite jajka oraz rum, wymieszać i wyrobić. Dodać rodzynki, orzechy i wymieszać. Brytfannę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą, włożyć ciasto. Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Piernik najlepszy jest kilka dni po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz