piątek, 30 września 2011

Sucharki czekoladowe

Sucharki czekoladowe

Sucharki czekoladowe - składniki
  • 2 szklanki (+ 2 łyżki dodatkowo) mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka grubo pokrojonych i uprażonych w piekarniku orzechów włoskich
  • 18-20 dag czekolady deserowej
Sucharki czekoladowe - sposób przygotowania
Wyłóż blachę pergaminem. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem. Gdy powstanie puszysta masa, wbij jajko, ucieraj, aż składniki się połączą. Wtedy wbij drugie jajko i znowu ucieraj, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodaj likier i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Wsyp mąkę, znowu delikatnie wymieszaj (już nie ucieraj mikserem). Wsyp orzechy i czekoladę, ponownie wymieszaj. Ciasto zawiń w przezroczystą folię kuchenną i włóż na 20 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ciasto rozwałkuj i wytnij 2 pasy o szerokości 5 cm i długości około 35 cm. Ułóż je na blasze, piecz jakieś 30 minut. Ostrożnie wyjmij biszkopty z piekarnika i odłóż je, aby ostygły. Zmniejsz temperaturę do 150°C. Paski ciasta pokrój ukośnie na cienkie paseczki (o grubości około 1 cm), ustaw je pionowo na blasze, jeden obok drugiego i piecz jeszcze 30 minut. Ciasteczka powinny się wysuszyć i zrobić kruche. Gdy ostygną, możesz je włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać tydzień lub dwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz