Kurczaki faszerowane - składniki
- 4-5 niewielkich kurczaków. Farsz do jednego kurczaka: 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 5 dag masła
- 1 kurza wątróbka
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka posiekanej natki
- sól
- pieprz
Kurczaki faszerowane - sposób przygotowania
Przygotuj farsz: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Oddziel żółtko od białka. Masło utrzyj z żółtkiem na krem, dodaj drobno posiekaną surową wątróbkę, namoczoną bułkę, koperek oraz pietruszkę. Przypraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj. Białko ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą. Napełnij farszem kurczaka i zaszyj bawełnianą nicią. Piecz godzinę w gorącym piekarniku - najpierw w temperaturze 200°C, a potem, gdy skórka pięknie się przyrumieni, w temperaturze 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz