środa, 28 września 2011

Kurczaki faszerowane

Kurczaki  faszerowane

Kurczaki faszerowane - składniki
  • 4-5 niewielkich kurczaków. Farsz do jednego kurczaka: 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag masła
  • 1 kurza wątróbka
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
Kurczaki faszerowane - sposób przygotowania
Przygotuj farsz: bułkę namocz w mleku i odciśnij. Oddziel żółtko od białka. Masło utrzyj z żółtkiem na krem, dodaj drobno posiekaną surową wątróbkę, namoczoną bułkę, koperek oraz pietruszkę. Przypraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj. Białko ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą. Napełnij farszem kurczaka i zaszyj bawełnianą nicią. Piecz godzinę w gorącym piekarniku - najpierw w temperaturze 200°C, a potem, gdy skórka pięknie się przyrumieni, w temperaturze 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz