piątek, 30 września 2011

Ciasto Stefanii

 Ciasto Stefanii

Ciasto Stefanii - składniki
  • 1 litr mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 galaretka owocowa rozpuszczona w 1 szklance wody
  • 1 łyżka kakao
  • 5 opakowań herbatników Petit Beurre
Ciasto Stefanii - sposób przygotowania
Gotujemy mleko z cukrem i margaryną na małym ogniu. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Musimy uważać,aby nie porobiły się grudki. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy powoli rozpuszczoną galaretkę. Do powstałej masy wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy. Kwadratową blachę wykładamy herbatnikami, na wierzch wylewamy masę z kaszki i na wierzchu znowu układamy warstwę herbatników. Całość można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz