środa, 28 września 2011

Jagodzianki

Jagodzianki
Jagodzianki - składniki
  • Ciasto: 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4
  • 5 szklanki mąki
  • 3 jajka (lub tylko 3 żółtka
  • wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli.

    Nadzienie: 1-2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
  • olej do posmarowania blachy
Jagodzianki - sposób przygotowania
Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz