środa, 28 września 2011

Flaki wołowe

Flaki wołowe

Flaki wołowe - składniki
  • 1 kg flaków wołowych lub cielęcych
  • 20 dag kości wołowych
  • 20 dag kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • sól.
Flaki wołowe - sposób przygotowania
Flaki dokładnie wyczyść. Natrzyj solą i kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Powtórnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Następnie zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 3-4 godziny. Ugotowane flaki ostudź i pokrój w cienkie paseczki. Włoszczyznę oczyść, umyj, zetrzyj na tarce do jarzyn i podsmaż na 1 łyżce masła. Kapustę umyj i pokrój w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalej 3 szklankami wody i ugotuj. Kości wyjmij, a do wywaru z włoszczyzną dodaj flaki i wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze około półtorej godziny. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie krążki. Podsmaż na oleju, oprósz mąką. Gdy się lekko przyrumieni, dodaj do flaków i zagotuj. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy i jeszcze raz zagotuj, stale mieszając. Na końcu dodaj parmezan. Na patelni rozpuść resztę masła i posyp bułką tartą. Wlej do flaków bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz