Gruszki rumowe - składniki
- 1/3 szklanki + 1 łyżka brązowego rumu
- 70-80 dag soczystych gruszek (o zwięzłym nie mączystym miąższu) obranych oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w ósemki
- 1/3 szklanki rodzynek
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżki masła
Gruszki rumowe - sposób przygotowania
Wymieszaj w rondelku 1/3 szklanki rumu z gruszkami, połową szklanki wody, rodzynkami, cukrem i masłem. Zagotuj, co jakiś czas mieszając. Zmniejsz ogień, rondelek przykryj, podgrzewaj jakieś 10 minut, aż owoce będą miękkie. Potem odkryj rondel, wyjmij gruszki, a sos gotuj dalej, aż odparuje i nabierze syropowatej konsystencji. Zdejmij z ognia, połącz z pozostałym rumem. Polej gruszki i od razu podawaj. Do rumowych gruszek doskonale pasują lody waniliowe lub bita śmietana. Można je także posypać wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz