środa, 28 września 2011

Mazurek polski z kajmakiem

Mazurek polski z kajmakiem
Mazurek polski z kajmakiem - składniki
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietany
  • masło i mąka do formy

    Masa kajmakowa:
  • 1/2 kg krówek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła

    Do dekoracji:
  • orzechy
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • rodzynki lub inne bakalie
Mazurek polski z kajmakiem - sposób przygotowania
Posiekaj szerokim nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Ulep kulę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 minut w temp. 160°C, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy. Przygotuj masę: krówki zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodaj masło i wymieszaj. Ciepłą masę wylej na ciasto, udekoruj bakaliami. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie. Uwaga: mazurek możesz także upiec na blasze prostokątnej (takiej bez jednego boku)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz