Mazurek polski z kajmakiem - składniki
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała torebka cukru waniliowego
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka śmietany
- masło i mąka do formy
Masa kajmakowa:
- 1/2 kg krówek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
Do dekoracji:
- orzechy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- rodzynki lub inne bakalie
Mazurek polski z kajmakiem - sposób przygotowania
Posiekaj szerokim nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Ulep kulę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 minut w temp. 160°C, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy. Przygotuj masę: krówki zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodaj masło i wymieszaj. Ciepłą masę wylej na ciasto, udekoruj bakaliami. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie. Uwaga: mazurek możesz także upiec na blasze prostokątnej (takiej bez jednego boku)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz