piątek, 30 września 2011

Tort z musem czekoladowym

Tort z musem czekoladowym
Tort z musem czekoladowym - składniki
  • 4 jajka
  • 1.25 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki brandy
  • 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki

    Mus czekoladowy:
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 30 dag śmietany (36-proc.)
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru

    Oraz:
  • czekoladowe trufle i listki do dekoracji
Tort z musem czekoladowym - sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: utrzyj mikserem żółtka z cukrem i brandy. Gdy masa będzie kremowa, gęsta i puszysta, dodaj pianę z białek (piana musi być bardzo sztywna, bo inaczej ciasto opadnie). Delikatnie połącz z orzechami i mąką. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz około 40 minut w temp. 180°C. Ciasto ostudź w formie, a potem ostrożnie wyjmij. Przygotuj mus: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodaj łyżkę lub dwie bitej śmietany, wymieszaj. Resztę śmietany połącz z pianą z białek i dodaj do czekolady, ostrożnie i delikatnie mieszając. Musem posmaruj wierzch i boki tortu, tak aby powstały nieregularne fale. Udekoruj truflami i listkami z czekolady

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz