piątek, 30 września 2011

Ciastka z jabłkami na gorąco

Ciastka z jabłkami na gorąco

Ciastka z jabłkami na gorąco - składniki
  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól
  • 1 dag drożdży
  • 1/2 łyżki cukru
  • 50 dag winnych jabłek (obranych oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych na ćwiartki)
  • cukier puder
Ciastka z jabłkami na gorąco - sposób przygotowania
Przesiej mąkę, posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem. Dodaj śmietanę, 1 żółtko i 1 całe jajko, szybko wyrób, siekając ciasto nożem. Ulep kulę, włóż na noc do lodówki. Rozwałkuj do grubości 3-4 mm, wytnij krążki. Ćwiartki jabłek zawijaj w placuszki, tak aby powstawały niesklejone pierożki. Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze i upiecz na złoto w temp. 180°C.
Posyp cukrem pudrem wymieszanym z wanilią i jedz, póki gorące! Te ciasteczka są najlepsze w kilka minut po wyjęciu z piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz