środa, 28 września 2011

Ptysie nadziewane boczniakami

Ptysie nadziewane boczniakami

Ptysie nadziewane boczniakami - składniki
  • 24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni)
  • masło do wysmarowania blachy
  • Nadzienie: 50 dag boczniaków
  • 2 posiekane cebule
  • 10 dag szynki lub ogonówki
  • 10 dag startego sera gouda
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 30-proc.
  • pieprz
  • sól
Ptysie nadziewane boczniakami - sposób przygotowania
Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić pieprzem oraz solą, oprószyć mąką i wymieszać. Następnie połączyć z szynką oraz serem, podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać farsz ze śmietaną. Ptysie przekroić w 2/3 wysokości, wypełnić nadzieniem, przykryć odciętymi czapeczkami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz