Ptysie nadziewane boczniakami - składniki
- 24 gotowe małe ptysie bez kremu (można zamówić w cukierni)
- masło do wysmarowania blachy
- Nadzienie: 50 dag boczniaków
- 2 posiekane cebule
- 10 dag szynki lub ogonówki
- 10 dag startego sera gouda
- łyżka masła
- łyżeczka mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 30-proc.
- pieprz
- sól
Ptysie nadziewane boczniakami - sposób przygotowania
Oczyszczone boczniaki pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby, szybko podsmażyć, przyprawić pieprzem oraz solą, oprószyć mąką i wymieszać. Następnie połączyć z szynką oraz serem, podsmażyć i zdjąć z ognia. Wymieszać farsz ze śmietaną. Ptysie przekroić w 2/3 wysokości, wypełnić nadzieniem, przykryć odciętymi czapeczkami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem. Zapiekać 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz