piątek, 30 września 2011

Semifreddo mascarpone z sosem

Semifreddo mascarpone z sosem


Semifreddo mascarpone z sosem - składniki
  • 60 dag malin (świeżych lub rozmrożonych)
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25 dag sera mascarpone
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 6-7 dag startej czekolady deserowej
Semifreddo mascarpone z sosem - sposób przygotowania
Maliny wymieszaj z cukrem i odstaw, aby puściły sok. Potem zmiksuj je i przetrzyj przez sitko, aby usunąć pestki. Przecier zagotuj, wlej mąkę, stale mieszając, dodaj sok z cytryny i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę na małym ogniu. Przykryj i ostudź. Formę keksową wyłóż przezroczystą folią (folia powinna wystawać 4-5 cm poza brzegi formy) i wstaw do zamrażalnika. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser mascarpone, wanilię i skórkę cytrynową, ucieraj, aż powstanie gładka masa. Delikatnie wymieszaj ją ze sztywną pianą z białek. Połowę kremu przełóż do oziębionej formy keksowej, posyp czekoladą i przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię, przykryj masę zwisającymi brzegami folii. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 8 godzin. Gotowe semifreddo pokrój w plastry, podawaj skropione sosem malinowym. Możesz udekorować listkiem mięty lub melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz