Ryba zapiekana w truskawkach - składniki
- 4 oczyszczone opłukane pstrągi (80 dag)
- 40 dag truskawek bez szypułek
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki drobno pokruszonych płatków migdałowych
- 1 łyżka brandy
- 2 łyżki soku i 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Ryba zapiekana w truskawkach - sposób przygotowania
Pstrągi skrop sokiem z pomarańczy i odstaw na 20 minut. Zmiksuj 30 dag truskawek, dodaj cukier puder, skórkę pomarańczową, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Wlej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Pstrągi posól, obtocz w migdałach i obsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem 1 łyżki masła. Przełóż do naczynia z truskawkami, skrop pozostałym masłem, obłóż całymi truskawkami i zapiekaj 7 minut w temp. 190°C. Skrop brandy i zapiekaj jeszcze 3 minuty. Doskonałym dodatkiem jest ryż ugotowany na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz