piątek, 30 września 2011

Ryba zapiekana w truskawkach

Ryba zapiekana w truskawkach

Ryba zapiekana w truskawkach - składniki
  • 4 oczyszczone opłukane pstrągi (80 dag)
  • 40 dag truskawek bez szypułek
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki drobno pokruszonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka brandy
  • 2 łyżki soku i 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
Ryba zapiekana w truskawkach - sposób przygotowania
Pstrągi skrop sokiem z pomarańczy i odstaw na 20 minut. Zmiksuj 30 dag truskawek, dodaj cukier puder, skórkę pomarańczową, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Wlej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Pstrągi posól, obtocz w migdałach i obsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem 1 łyżki masła. Przełóż do naczynia z truskawkami, skrop pozostałym masłem, obłóż całymi truskawkami i zapiekaj 7 minut w temp. 190°C. Skrop brandy i zapiekaj jeszcze 3 minuty. Doskonałym dodatkiem jest ryż ugotowany na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz