środa, 28 września 2011

Skubaniec - kruche ciasto z owocami

Skubaniec - kruche ciasto z owocami

Skubaniec - kruche ciasto z owocami - składniki
  • 1/2 kg mąki
  • 30 dag masła (lub 25 dag masła + 2 łyżki smalcu - ciasto będzie bardziej kruche)
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1.5 kg dowolnych owoców (truskawek wiśni rabarbaru jagód jabłek itd. )
Skubaniec - kruche ciasto z owocami - sposób przygotowania
Zrób kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem (i smalcem, jeśli dodajesz), zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 części, jedną rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę. Na cieście ułóż owoce. Do drugiej części ciasta dodaj kakao, zagnieć. Z ciemnego ciasta zeskubuj kawałki i posypuj nimi owoce. Z białek i cukru kryształu ubij bardzo sztywną pianę, wyłóż ją na ciemne ciasto. Z pozostałego, jasnego ciasta zeskub kawałeczki i posyp nimi pianę. Piecz ciasto 40 minut w temp. 160-170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz