piątek, 30 września 2011

Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy

Mazurek śliwkowy - składniki
  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 30 dag masła
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 torebki (32 g) cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • sól

    Na wierzch:
  • 15 dag śliwek kalifornijskich
  • 150 ml likieru migdałowego
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • garść prażonych płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki migdałów do dekoracji
Mazurek śliwkowy - sposób przygotowania
Zrób ciasto: posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj żółtka i szczyptę soli, zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę. Podziel ciasto na 2 części. Większą rozwałkuj i włóż do nasmarowanej masłem formy (natłuść tylko dno). Brzegi ciasta powinny być wysokie na 2-3 cm. Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przygotuj wierzch mazurka: suszone śliwki pokrój w paseczki, zalej likierem, wymieszaj i pozostaw na godzinę, aby zmiękły. Na upieczone ciasto wyłóż powidła oraz śliwki. Surowe ciasto rozwałkuj, pokrój w paski i ułóż kratkę na mazurku. Posmaruj jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, wyjmij, gdy paski ciasta się zrumienią. Ostudzony mazurek możesz posypać prażonymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz