Sałatka owocowa - składniki
- gałązki świeżej mięty
- trawa cytrynowa
- 2 melony
- 2 zielone jabłka
- kiść zielonych winogron
- jagody lub borówki kanadyjskie
- lemonka
- białe wino
- sok z cytryny
- cukier do smaku
Sałatka owocowa - sposób przygotowania
Małą ilość wody zagotować z cukrem, gałązką mięty i trawą cytrynową (można kupić świeżą w sklepach z żywnością azjatycką). Odstawić na kilka godzin. Do sosu dodać białe wino oraz sok z cytryny i z połówki lemonki. Proporcje dostosować do własnych upodobań, powinien to być esencjonalny słodko-kwaśny sos z miętową nutą. Melony, najlepiej różnych kolorów, pokroić w kostkę lub wydrążyć w kulki. O ile winogrona nie są drobne i bezpestkowe, przekroić je i usunąć pestki. Dodać pokrojone jabłka i jagody. Zalać sosem, wstawić na godzinę do lodówki, dekorować miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz