sobota, 24 września 2011

Sałatka owocowa


Sałatka owocowa - składniki
  • gałązki świeżej mięty
  • trawa cytrynowa
  • 2 melony
  • 2 zielone jabłka
  • kiść zielonych winogron
  • jagody lub borówki kanadyjskie
  • lemonka
  • białe wino
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku
Sałatka owocowa - sposób przygotowania
Małą ilość wody zagotować z cukrem, gałązką mięty i trawą cytrynową (można kupić świeżą w sklepach z żywnością azjatycką). Odstawić na kilka godzin. Do sosu dodać białe wino oraz sok z cytryny i z połówki lemonki. Proporcje dostosować do własnych upodobań, powinien to być esencjonalny słodko-kwaśny sos z miętową nutą. Melony, najlepiej różnych kolorów, pokroić w kostkę lub wydrążyć w kulki. O ile winogrona nie są drobne i bezpestkowe, przekroić je i usunąć pestki. Dodać pokrojone jabłka i jagody. Zalać sosem, wstawić na godzinę do lodówki, dekorować miętą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz