piątek, 30 września 2011

Biała beza z wiśniami

Biała beza z wiśniami


Biała beza z wiśniami - składniki
  • białka z 10 jajek
  • 60 dag cukru kryształu
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 5 dag cukru pudru
  • 1/2 małej torebki cukru waniliowego
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej niskosłodzonej
  • sok z 1 cytryny
Biała beza z wiśniami - sposób przygotowania
Ubij białka na sztywną pianę. Powoli wsypuj cukier, ubijaj, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, narysuj na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm, rozsmaruj w nich masę bezową. Nie wyrównuj powierzchni, tylko postrzęp ją w charakterystyczne ?dzioby?. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C, piecz około 70 minut. Potem wyjmij oba krążki i pozostaw na pergaminie, aby całkowicie wystygły. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z krążków bezowych ostrożnie zdejmij pergamin. Jeden krążek połóż na paterze i rozsmaruj na nim połowę bitej śmietany. Konfiturę wymieszaj z sokiem z cytryny, rozłóż na bitej śmietanie i przykryj resztą śmietany oraz drugim krążkiem bezowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz