piątek, 30 września 2011

Grillowany schab z wiśniami

Grillowany schab z wiśniami

Grillowany schab z wiśniami - składniki
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 posiekane szalotki
  • kawałek cynamonu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 50 dag wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczona w 1 łyżce wody
  • sok z limonki lub cytryny
  • 4 kotlety schabowe (mogą być z kostką)
  • olej
Grillowany schab z wiśniami - sposób przygotowania
Zagotuj w rondlu ocet z cukrem, podgrzewaj, aż powstanie błyszczący syrop. Wlej wino, dodaj szalotki i cynamon, zagotuj i zredukuj do objętości mniej więcej 1/4 szklanki. Wlej bulion, dodaj wiśnie, gotuj 5 minut na małym ogniu. Wlej mąkę, zagotuj, mieszając. Gotuj 2 minuty, aby sos zgęstniał. Wyjmij cynamon, przypraw do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Sos przykryj i zabezpiecz przed wystygnięciem. Mięso natrzyj olejem, oprósz solą i pieprzem, upiecz na grillu lub usmaż na patelni grillowej (po 6-8 minut z każdej strony). Podawaj polane sosem. Dobrymi dodatkami są ryż i zielona sałata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz