Polskie łamańce z makiem - składniki
- 25 dag maku
- 10 dag bakalii (rodzynki
- migdały
- orzechy włoskie
- skórki pomarańczy)
- 2-3 łyżki miodu
- likier Amaretto
Składniki na ciasto:
- 20 dag masła
- 15 dag mąki
- 1 żółtko (ugotowane na twardo)
- 6-7 dag cukru pudru
Polskie łamańce z makiem - sposób przygotowania
Mak zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie powoli gotuj przez godzinę. Odcedź na sicie, przepuść przez maszynkę 2 lub 3 razy (załóż specjalne sitko do maku). Mak dopraw miodem, bakaliami, uperfumuj likierem Amaretto. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wytnij ciastka o dowolnych kształtach. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Mak ułóż na półmisku, udekoruj łamańcami, oprósz cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz