środa, 28 września 2011

Polskie łamańce z makiem

Polskie łamańce z makiem

Polskie łamańce z makiem - składniki
  • 25 dag maku
  • 10 dag bakalii (rodzynki
  • migdały
  • orzechy włoskie
  • skórki pomarańczy)
  • 2-3 łyżki miodu
  • likier Amaretto 
    Składniki na ciasto:
  • 20 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 1 żółtko (ugotowane na twardo)
  • 6-7 dag cukru pudru
Polskie łamańce z makiem - sposób przygotowania
Mak zalej wodą i odstaw na całą noc, następnie powoli gotuj przez godzinę. Odcedź na sicie, przepuść przez maszynkę 2 lub 3 razy (załóż specjalne sitko do maku). Mak dopraw miodem, bakaliami, uperfumuj likierem Amaretto. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, wytnij ciastka o dowolnych kształtach. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Mak ułóż na półmisku, udekoruj łamańcami, oprósz cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz