środa, 28 września 2011

Pyzy z farszem mięsno-warzywnym

Pyzy z farszem mięsno-warzywnym

Pyzy z farszem mięsno-warzywnym - składniki
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól

    Nadzienie:
  • 50 dag ugotowanego mięsa z rosołu
  • warzywa z rosołu (marchewki / pietruszka / por / kawałek selera)
  • cebula
  • łyżka oleju
  • majeranek
  • jajo
Pyzy z farszem mięsno-warzywnym - sposób przygotowania
Ugotować 50 dag ziemniaków w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Pozostałe ziemniaki obrać, utrzeć na miazgę i odcisnąć z soku. Wymieszać ze startą cebulą i piure z ziemniaków. Gdy odciśnięty sok się ustoi, zlać go, a osiadły na dnie krochmal dodać do miski z ziemniakami i cebulą, dokładnie wymieszać z mąką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso i gotowane warzywa zemleć, wymieszać z przesmażoną na oleju drobno posiekaną cebulą, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać z jajem, wyrobić. Formować w dłoni małe placuszki, na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, zlepiać brzegi i toczyć kształtne kulki. Kłaść na osolony wrzątek i gotować około 15 min. Odcedzić i polać stopioną słoninką. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz