środa, 5 października 2011

Zupa z krewetek i trawy cytrynowej

Zupa z krewetek i trawy cytrynowej


Zupa z krewetek i trawy cytrynowej - składniki
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 50 dag krewetek obranych ze skorupek (skorupki należy zachować)
  • 2 zmiażdżone łodyżki trawy cytrynowej
  • 3 korzenie kolendry rozgniecione w moździerzu
  • 3 liście limonki kaffir porwane na kawałki
  • 2 szklanki drobno pokrojonych świeżych grzybów
  • 1 pomidor (10 dag) pokrojony na 8 części
  • 1 łyżka tajskiej pasty chili (nampulipao)
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 5 łyżek soku z limonki lub cytryny
  • 1 drobno pokrojona dymka
  • 1 drobno posiekana gałązka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
Zupa z krewetek i trawy cytrynowej - sposób przygotowania
W dużym garnku gotuj w bulionie skorupki krewetek, aż zrobią się różowe. Następnie usuń je łyżką cedzakową. Do wywaru dodaj korzenie kolendry, trawę cytrynową i liście limonki. Gotuj 5 minut, aby wywar nabrał intensywnego smaku. Dodaj pomidora, grzyby oraz krewetki i gotuj 3-4 minuty, aż krewetki zrobią się różowe. Zdejmij garnek z ognia, dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę i świeżą kolendrę. Przypraw solą, przed podaniem wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz