Szaszłyki z krewetek po australijsku - składniki
- 3 grube kromki chleba żytniego lub razowego
- 80 ml oliwy
- 24 oczyszczone krewetki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2-3 łyżki posiekanej natki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka soli morskiej
- świeżo mielony pieprz
- cząstki cytryny do dekoracji
Sałatka ryżowa:
- 60 ml oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- czarny pieprz
- 75 dag ugotowanego ryżu
- 1 łyżka skórki cytrynowej
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1-2 łyżki pokrojonej natki
- 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
- garstka posiekanych zielonych oliwek
Szaszłyki z krewetek po australijsku - sposób przygotowania
Zrób sałatkę: wymieszaj oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Dodaj pozostałe składniki i wstaw do lodówki. Zrób szaszłyki: namocz 8 patyczków w wodzie i odłóż na 30 minut. Odetnij skórkę z chleba, kromki ułóż na blasze i podpiecz w temp. 200°C. Ostudź i pokrusz. Włóż krewetki do miski, polej oliwą i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki razem z okruchami chleba. Krewetki powinny być pokryte mieszaniną. Przykryj miskę folią i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej grill lub piekarnik z włączoną funkcją grillowania. Na każdy patyczek nabijaj po 3 krewetki, piecz je po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z cząstkami cytryny i sałatką ryżową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz