środa, 5 października 2011

Babeczki waniliowe z malinami

Babeczki waniliowe z malinami

Babeczki waniliowe z malinami - składniki
  • 12 dag miękkiego masła
  • 25 dag drobnego cukru (ale nie cukru pudru!)
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3 jajka
  • 18 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • maliny do dekoracji
    Polewa:
  • 6 dag przesianego cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • kilka kropli wanilii
Babeczki waniliowe z malinami - sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Do dołków formy na mufinki powkładaj pergaminowe mankieciki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię i kolejno jajka (zanim dodasz kolejne jajko, upewnij się, że poprzednie dokładnie połączyło się z masą). Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Na koniec wlej mleko i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie, bo masa musi mieć lekko grudkowatą konsystencję. Ciastem napełnij papierowe mankieciki, piecz 20-25 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i studź przez 10 minut w formie, a potem wyjmij i pozostaw, aby całkiem wystygły. Utrzyj składniki polewy, posmaruj ciastka i posyp malinami. Uwaga: polewę możesz przygotować z cukru pudru i soku z cytryny. Wtedy nie dodajesz już wanilii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz