środa, 5 października 2011

Krewetki po kubańsku

Krewetki po kubańsku


Krewetki po kubańsku - składniki
  • 20-25 krewetek Black Tiger
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • 1 mała posiekana papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu 
    Sos paprykowy:
  • 1 czerwona papryka (upieczona na ruszcie i obrana ze skórki)
  • 1 mała papryczka chili
  • sól
  • pieprz
  • odrobina świeżej kolendry
    Oraz:
  • 20 dag dzikiego ryżu
  • cząstki cytryny
Krewetki po kubańsku - sposób przygotowania
Oczyść, obierz i opłucz krewetki, skrop je oliwą i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Posyp drobniutko posiekaną chili i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, a następnie podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło i miód. Przygotuj sos paprykowy: paprykę posiekaj, dodaj pokrojoną chili, przypraw do smaku solą i pieprzem, a potem zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z kolendrą. Dziki ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Krewetki podawaj na dzikim                    ryżu, skropione sosem paprykowym. Możesz udekorować sałatą i świeżą papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz