Krewetki po kubańsku - składniki
- 20-25 krewetek Black Tiger
- oliwa
- ocet balsamiczny
- 1 mała posiekana papryczka chili
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
Sos paprykowy:
- 1 czerwona papryka (upieczona na ruszcie i obrana ze skórki)
- 1 mała papryczka chili
- sól
- pieprz
- odrobina świeżej kolendry
Oraz:
- 20 dag dzikiego ryżu
- cząstki cytryny
Krewetki po kubańsku - sposób przygotowania
Oczyść, obierz i opłucz krewetki, skrop je oliwą i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Posyp drobniutko posiekaną chili i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, a następnie podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło i miód. Przygotuj sos paprykowy: paprykę posiekaj, dodaj pokrojoną chili, przypraw do smaku solą i pieprzem, a potem zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z kolendrą. Dziki ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Krewetki podawaj na dzikim ryżu, skropione sosem paprykowym. Możesz udekorować sałatą i świeżą papryczką chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz