
Pasta Mexicana - składniki
- makaron rurki 200-300g (lub inny ale z mąki durum)
- mięso mielone 200-300g
- puszka zielonego groszku 300gr
- puszka czerwonej fasoli 300gr
- przecier pomidorowy 200gr
- średnia cebula
- dwie płaskie łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- bazylia
- ząbek czosnku lub duża szczypta czosnku granulowanego
- ser żółty tarty na posypkę
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
Pasta Mexicana - sposób przygotowania
1. Wstawić i osolić wodę (jedna płaska łyżeczka) na makaron, po zagotowaniu wody wrzucić makaron i gotować do uzyskania żądanej miękkości (ok. 9-12 min. - czas gotowania jest zwykle na opakowaniu). W cedzaku po bieżącą zimną wodą spryskać makaron, by go "zgasić". 2. W międzyczasie przygotować sos: - na rozgrzaną głęboką patelnię wylać olej i wrzucić mięso, podsmażyć na małym ogniu (ok. 5 minut) i rozdrobnić, by nie było większych grudek; - do przesmażonego mięska wrzucić pociętą w kostkę cebulę i ewentualnie czosnek, wymieszać i podsmażyć 1-2 minuty; - otworzyć puszki fasoli i groszku, odcedzić od zalewy i przepłukać pod zimną wodą, wrzucić na patelnię i wymieszać, poddusić na małym ogniu ok. 3 minut; - otworzyć przecier pomidorowy a zawartość wyłożyć na patelnię i wymieszać, w zależności od konsystencji można teraz dodać trochę wody z gotowanego makaronu; - do sosu dodać sól i przyprawy (pieprz, papryka, bazylia, ew. czosnek), wymieszać, dusić jeszcze 3 minuty na małym ogniu. - delikatnie zamieszać i sos gotowy! 3. Sposób podania: - w dużym garnku (może być ten, w którym gotował się makaron) wymieszać makaron z sosem; - pastę wyłożyć na talerze i posypać tartym serem; - dla dodatkowego efektu można posypać świeżą bazylią lub/i szczypiorkiem; - pasta nadaje się do podgrzania (również w kuchence mikrofalowej); - sos można podać z makaronem spaghetti; Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz