Babeczki brownie - składniki
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 100 g masła (pół kostki) + 2 łyżki
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g mąki
- 3 jaja
Babeczki brownie - sposób przygotowania
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jedno jajo i dwa żółtka ubić mikserem z cukrem. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i mąkę. Pergaminowe foremki, najlepiej małe po czekoladkach, posmarować rozpuszczonym masłem za pomocą pędzelka. Dwa białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Masą napełnić foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 10 minut (malutkie) lub 15 minut (wielkości kruchych babeczek). Wyjąć, zostawić w papierkach, posmarować na wierzchu masą czekoladową ganache (poszukaj w naszej bazie). Najlepsze są na ciepło. Można piec babeczki w metalowych foremkach do kruchych babeczek, ale po upieczeniu trzeba szybko wyjąć jeszcze gorące
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz