środa, 5 października 2011

Makaron z krewetkami po tajsku

Makaron z krewetkami po tajsku
Makaron z krewetkami po tajsku - składniki
  • 12-15 dag makaronu ryżowego (w kształcie tasiemek)
  • 3 łyżki oleju
  • 25 dag oczyszczonych krewetek
  • 3/4 szklanki serka tofu pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanki posiekanej rzodkwi
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki kiełków fasolki mung
  • 2 szklanki pokrojonych cebulek dymek
  • 1/4 szklanki sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych
Makaron z krewetkami po tajsku - sposób przygotowania
Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej olej, włóż krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do krewetek i posyp orzeszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz