
Babeczki z nadzieniem bakaliowym - składniki
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
Nadzienie do babeczek:
- 1 paczka suszonych moreli
- 10 dag jasnych rodzynek
- 3-4 łyżki skórki pomarańczowej
- 10-15 dag orzechów włoskich
- 2 gotowe polewy do ciast - najlepiej czarna i biała
Babeczki z nadzieniem bakaliowym - sposób przygotowania
Posiekaj nożem mąkę z masłem i cukrem, dodaj żółtka i cukier waniliowy, szybko zagnieć ciasto i rozwałkuj je. Foremki do małych babeczek wyklej cienko ciastem i zapiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C. Aby ciasto nie wydymało się w trakcie pieczenia, do każdej foremki wsyp po trzy ziarna suchej fasoli. Fasolę po upieczeniu ciastek możesz wyjąć i schować do ponownego użycia. Przygotuj nadzienie do babeczek: bakalie przepuść kolejno przez maszynkę do mięsa, zaczynając od orzechów, a kończąc na rodzynkach (najlepiej oczyszczą maszynkę, a jeśli nie, to na koniec przepuść jeszcze herbatniczka petit beurre!). Dokładnie wymieszaj, powstałą masą wypełniaj upieczone babeczki i udekoruj obiema polewami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz