środa, 5 października 2011

Babeczki z nadzieniem bakaliowym

Babeczki z nadzieniem bakaliowym

Babeczki z nadzieniem bakaliowym - składniki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka 

    Nadzienie do babeczek:
  • 1 paczka suszonych moreli
  • 10 dag jasnych rodzynek
  • 3-4 łyżki skórki pomarańczowej
  • 10-15 dag orzechów włoskich
  • 2 gotowe polewy do ciast - najlepiej czarna i biała
Babeczki z nadzieniem bakaliowym - sposób przygotowania
Posiekaj nożem mąkę z masłem i cukrem, dodaj żółtka i cukier waniliowy, szybko zagnieć ciasto i rozwałkuj je. Foremki do małych babeczek wyklej cienko ciastem i zapiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C. Aby ciasto nie wydymało się w trakcie pieczenia, do każdej foremki wsyp po trzy ziarna suchej fasoli. Fasolę po upieczeniu ciastek możesz wyjąć i schować do ponownego użycia. Przygotuj nadzienie do babeczek: bakalie przepuść kolejno przez maszynkę do mięsa, zaczynając od orzechów, a kończąc na rodzynkach (najlepiej oczyszczą maszynkę, a jeśli nie, to na koniec przepuść jeszcze herbatniczka petit beurre!). Dokładnie wymieszaj, powstałą masą wypełniaj upieczone babeczki i udekoruj obiema polewami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz